Skötare

Skötarens uppgifter

Som skötare medföljer uppgifter kring hästarna, för att de ska må bättre och deras utrustning hålla längre. När du blir skötare på en häst är det ditt uppdrag att utföra uppgifterna nedan. Du ska vara i stallet två dagar i veckan och utföra skötarens uppgifter. Vad ni gör vilken dag spelar ingen roll och ni får gärna dela upp det.

När du gjort någon av uppgifterna fyller du i checklistan som sitter på insidan av dörren till skåpsrummet.

Den skötare vi tycker har utfört sina uppgifter bäst varje årstid utses till Årstiden Skötare och får då som pris ett presentkort på 200 kr i valfri hästbutik.

Skötaren uppgifter:

Rykta hästen
Som skötare ska du rykta hästen ordentligt två gånger i veckan. Hela kroppen ska ryktas med ryktborste och skrapa. Man och svans ska redas ut. Tänk på att svansen ej får borstas med piggborste utan ska borstas med en rotborste, detta gäller även shettisarnas manar. Hovarna ska kratsar. De större ponnyernas manar ska också ryckas (fråga om du är osäker på hur man gör). Ni får EJ klippan man eller svans utan att ha frågat ridläraren.

Smörja sadel och träns
Hästarnas egna träns och sadlar ska smörjas. Lädertvål och balsam finns i sadelkammaren. Är du osäker på hur tränset ska sitta ihop måste du fråga om hjälp innan du plockar isär det. Om tränsen sätts ihop fel kan det göra ont och skapa obehag när hästen sen ska ha det på sig. Tänk på att inte smörja sakerna precis innan hästen ska gå lektion. Hör med den som sitter i luckan eller någon av ridlärarna om du är osäker.

Göra rent vattenkopp och krubba
Hästarnas krubba och vattenkopp görs enklast rent med en diskborste och svamp. På krubban kan det vara bra att ta lite varmt vatten för att få bort allt som har torkat fast. Var noga med att torka även runt vattenkoppen där det sätter sig smuts.

Sopa utanför hästens box
Det dras mycket strö ut från hästarnas boxar när vi tar ut dem därifrån. Sopa ordentligt längs kanterna och vid dörren. Där det är svårt att komma åt med sopkvasten kan man ta en rotborste för att borsta undan. Tänk bara på att skaka bort smutsen innan ni lägger den i ryktpåsen igen.

Skåpen
Som skötare får du, i den mån det finns plats, möjlighet att ha ett skåp i stallet där du kan förvara din utrustning. Ni delar skåp minst två och två. Är du intresserad av detta tar du kontakt med skåpsansvarig Magda. Hennes kontaktuppgifter finns på KRUS anslagstavla och på hemsidan under ”Styrelse”.

Ni som har skåp är också ansvariga för att städa i skåpsrummet. Schema för vem som är ansvarig finns på dörren vid skåpen. All utrustning skall finnas i skåpen. Inte på eller under. Släng skräp i soptunnan och sopa golvet.

Ponnyledning
Som skötare ska du ca 2 ggr/termin gå ponnyledning. Det är på söndagar mellan kl. 12.00-14.00, samling kl.11.30. Mer info samt schema för när ni ska gå finns på KRUS anslagstavla i stallet.

Gör en god gärning
Som skötare är du med och sprider god stämning i stallet. Vi vill uppmärksamma detta och därför är skötarens uppgift också att göra en god gärning. Det kan vara att hjälpa till att fodra , sopa stallet eller hjälpa någon att sadla. Allt är viktigt och bidrar!